Å bygge en Igloo, er relativt tidkrevende, så regn med å bruke flere timer til prosjektet. Det er lett å bygge for stort, og da kan det bli et “umulig” prosjekt. Anbefalingen er derfor å starte med en mindre Igloo, spesielt om du ikke har laget en tidligere! Vil også anbefale å bygge den i nærområdet, så det er lav terskel for å benytte seg av den når den er ferdig.

En ferdig igloo holder seg godt, og står gjerne hele vinteren før varmen tar den. Siden snøen isolerer godt, blir innetemperaturen rundt 0 grader uavhengig av ute temperatur. Med liggeunderlag, reinsdyrskinn og en varm vintersovepose er det en helt spesiell opplevelse å sove i Igloo.

Du trenger følgende utstyr:

  • ski og staver
  • ett par sager (du kan bruke en snøsag, men en vanlig snekkersag er ofte lettere å få fine blokker med)
  • snøspader
  • ekstra votter (blir veldig fort våte i byggeprosessen)
  • fotposer eller gamasjer anbefales for å holde varmen bedre på beina.

Snøblokker:

  • Finn vindpakket snø, som du kan sage faste blokker av. Selve Iglooen bør plasseres like ved “blokk bruddet” for å slippe mye bæring.
  • Skjær blokker som er ca 50cm lange, 30 cm høye og minst 20 cm tykke.
  • Skjær mange blokker, og still de på høykant i vinden mens du skjærer ut flere blokker. Da vil snøen “sitre” (sette seg) og de tåler litt mer når du starter byggingen.
  • Litt avhengig av størrelsen på Iglooen, så trenger du 30-60 blokker for å bygge Iglooen.
  • Det kan være lurt at “alle” sager blokker, og at dere venter med konstruksjonen til dere har mange blokker klare.

Bygge Iglooen av snøblokker:

Iglooen har en kuppelfomasjon, så om vi bare stabler blokkene oppover så får vi bare et høyt tårn som er umulig å lukke i toppen. Derfor er det helt essensielt at blokkene skjæres slik at de heller innover mot midten. Det er her skistaven kommer inn som verktøy.

Bruk skistaven på gulvnivå fra et punkt mellom midten og yttervegg, da får du en vinkel som etterhvert gir deg kuppelformen du vil ha. Normalt vil blokkene da ha ca 30 cm høyde på utsiden av iglooen, og mindre (20-25cm) på innsiden slik at den heller innover.

Blokkene plasseres helt inntil hverandre, bruk sag eller samekniv for å skjære de til så de passer godt sammen. Dette er veldig viktig fordi blokkene vil ta støtte hverandre opp, og hindrer at blokkene raser ned mens du bygger.

Den første runden skjærer du slik at den er starten på en spiral oppover, denne spiralformen bidrar til stabilitet, og gjør det lettere å holde stabiliteten etterhvert som Iglooen blir høyere. Spiralformen gjør at neste blokk støtter seg på den forrige, så sørg for at alle sideflatene kommer helt sammen med blokkene rundt.

Etterhvert som Iglooen nærmer seg toppen, er det fare for at blokkene raser ned, så bruk ski fra innsiden til å støtte opp. Under de siste to rundene er vanskelige å få blokker fra utsiden, så sørg for at dere har nok blokker på innsiden før dere starter siste to rundene. Når hullet i toppen blir trangere kan der være lurt å ha en “ekstra hjelper” til å støtte opp. Siste blokkene blir som ett “lokk” og når det er på plass vil veggene ha støtte hele veien og står av seg selv.

Til slutt tar vi spaden og kaster litt snø over iglooen, tetter småhull, klapper til med spaden og venter til snøen har satt seg. Etter den første natta vil Iglooen være så stabil at man kan stå på den uten at den raser.

Inngangen bygges som en tunell, under gulvnivået, og fungerer da som kuldelås (kaldluft siger ned til laveste punkt). Den blir ekstra fin med et inngangsparti.

Iglooen står lenge, og kan brukes til overnatting til langt utpå senvinteren.

Lykke til !

Video til inspirasjon fra NRK Newton her.