Skileik er samlebegrep for både flatmarks,- og bakkeaktiviteter. Du trenger ikke dra til et skianlegg, du kan gjøre det utenfor huset eller på en snøkledd åker. Det er bare fantasien som setter grenser!

Nedenfor er det noen tips, og vil du ha flere tips kan du laste ned dette heftet.

Noen ting er greit å planlegge, som varm drikke, mat og at deltagerne har egnet bekledning, og gjerne litt ekstra tørt skift til pausene. Det er fort gjort å bli både svett og våt av snøleik.

Bakkeaktiviteter er det flest tenker på når man skal holde på med skileik, og det er helt sentralt at man får med seg barn og unge i selve prosessen. Du trenger snøspader, men ellers kan du bruke staver og det du finner i naturen for resten. En spade til hver er kjekt å ha, om du ikke har til alle gjør det ikke noe, du trenger folk til å “tråkke” ned løs snø for å få løyper.

Slalom

Slalomløype er enkelt, traseen bør tråkkes ned, ihvertfall i svingene for økt mestringsfølelse. Ikke velg for bratt løypa, farta blir høyere jo flere som kjører i den. Bruk gjerne staver som “porter”, og legg alternativt inn små ufarlige hopp eller kuler i løypa for spenningens del (eller lag en hinderløype ved siden av).

Hinderløype

Hinderløype er en litt mer kreativ slalomløype, her kan du legge inn orgeltramp, porter med stav på tvers som man må bøye seg for å kunne under, kuler og andre kreative hindringer. Å henge opp ei bjelle i et lite tre kan være fint å strekke seg etter, eller bruk en vott til “high five”. Være kreativ! Bruk gjerne terreng som er litt variert, slik at løypa blir spennende.

Hopp

Hoppkonkuranse er en hit for de fleste, men husk å lage flere hopp i ulike størrelser. Det skal være noe for alle. Og om noen ikke vil hoppe, så er det alltid kjekt med publikum, lengdemålere, og folk til å tråkke i bakken etterhvert som fallene lager groper i unnarennet.

Flatmarksaktiviteter passer for alle, og stort sett alt du kan gjøre i en gymsal, kan du gjøre med ski på beina. Staver bør man sløyfe i de fleste barmarksaktiviteter, da det gjerne er med staver at man får skader. Velg et egna område, gjerne flatt (men det er ikke et krav). Tråkk ned snøen om det er nødvendig, men erfaringsmessig blir det flatt etter en liten stund.

Nappe hale

Nappe hale er en hit, det kan være litt vanskelig i starten, men leken kommer raskt igang siden det er en lek mange kjenner fra før. Det kan være lurt å ta med gule vester, eller noe annet som kan brukes som “hale”.

Stiv heks

Bruk et avgrensa område, bruk gjerne staver til å merke grenser. Dette kan være fint å gjøre som par, eller som enkeltindivid. Et par er heks, og skal prøve å ta de andre. De andre parene som dette paret berører må stille seg opp og danne en portal. Paret er fri igjen når et annet par passerer gjennom portalen. Dersom du kjører individuelt, må den som er tatt stille seg med beina bredt, og blir fri nå noen kryper gjennom beina. NB; det er ikke mulig å bli tatt når man er krypende. Varianter av denne leken er det flere av, f.eks. Troll og Stein.

Sisten

Sisten går fint på ski, men avgrens området! Det er lurt å ha en gul vest til den eller de som har den, så det blir mer oversiktlig.

Variant av sisten som er artig er “ulvespor”. Da må du ha et løssnø område tilgjengelig. Start med å tråkke spor i en sirkel, så lager du 5-6 spor inn mot midten som også tråkkes. Deltagerne leker sisten, men må holde seg i ulvesporet, og kan kun skifte retning ved hvert stikryss. Det er ikke lov å stoppe og snu midt i sporet. Denne er artig og det blir mer bevegelse på alle, enn ved tradisjonell sisten på åpent område.

Stafetten

Dette er en øvelse der man “kan” bruke staver. Del opp i flere lag som konkurerer gjennom en løype de har laget selv. Den bør ikke være for lang, og kan inneholde mange forskjellige momenter. Staking, skøyting, skiskyting(snøballer mot en opphengt gul vest e.l., strafferunde (veldig kort) m.m.

Kos og hygge er sentralt. La det være tid til sosialt samvær, mat og varm drikke.

Noen godt plasserte vinterbål gjør susen. Vinterbålet bør heves over bakkenivå. Måk opp en liten hau med snø som du klapper kompakt. Grav ut sitteplasser rundt som folk kan sitte på. Deretter legger du tykke trekubber i bunnen (bruk gjerne våt ved). Disse MÅ ligge helt tett i tett, så det ikke faller kull ned i mellom. Deretter legger du ett ekstra lag med kubber tett i tett over det, og så lager du et lite pagodebål oppå dette. Du tenner på fra toppen, og det brenner sakte nedover mot bunnen. Pass på stabilitet og høyde. Du vil ikke at deler av bålet ramler ned på føttene til de som sitter rundt.